-1919: Les primeres temptatives periodístiques de Josep Pla són majoritàriament col·laboracions en forma de narracions i textos amb un notable accent noucentista en revistes i diaris d’abast local i comarcal. En aquells anys, encara no havia aplicat l’estil natural que marcaria la seva prosa els anys següents. Durant aquest període, també destaquen les crítiques literàries al diari La Publicidad.
Josep Pla a la platja del Canadell. Calella, c. 1918 (Autor desconegut. Fundació Josep Pla, col•l. Josep Vergés).
1920-1936: Durant els anys vint, Josep Pla destaca per ser el millor corresponsal del periodisme català. Viatja per tota Europa i és testimoni dels principals esdeveniments del seu temps, que explica als lectors amb un estil propi, marcat per la capacitat d’observació i la naturalitat expressiva. A banda de La Publicitat, els seus articles apareixen en nombroses capçaleres, al mateix temps que escriu nombrosos llibres, que sempre obtenen un gran èxit de crítica i públic. A partir dels anys trenta, després d’alinear-se ideològicament amb la Lliga Catalana de Francesc Cambó, destaca la seva activitat com a cronista parlamentari a Madrid per a La Veu de Catalunya, des d’on analitza amb una actitud crítica l’evolució política del règim republicà.
Josep Pla i Alexandre Plana. Madrid, 1920 (Autor desconegut. Fundació Josep Pla, col•l. Ed. Destino)
1937-1939: La guerra civil espanyola suposa un tall en sec en la carrera professional i literària de Josep Pla. Es refugia a Roma, sota la protecció de Francesc Cambó. Malgrat algunes informacions d’estudiosos que han atribuït a Pla textos diversos, el buidatge exhaustiu del període anterior a 1939 ha permès identificar tan sols un article, escrit en italià i amb pseudònim. A partir d’aquesta data, i retornat a la península Ibèrica, Pla col·labora a Diario Vasco, La Vanguardia i publica el primer article al setmanari Destino.
Imatge extreta del “laisser-passer” Consolat de França a Roma, 1939) Autor desconegut. Fundació Josep Pla, col•l. Frank Keerl Pla)
1940-1959: Josep Pla es resigna a la prohibició d’escriure en català i estableix una col·laboració regular que durarà prop de quaranta anys al setmanari Destino, on serà famosa la seva secció “Calendario sin fechas”. A banda d’altres col·laboracions puntuals en altres diaris i revistes, també és rellevant la col·laboració que inicia el 1943 al Diario de Barcelona, on publica més de 400 articles. A finals dels anys quaranta, recupera el periodisme de viatges i, especialment durant els anys cinquanta, els seus reportatges arreu del món gaudeixen d’una excel·lent acollida entre el públic i seran publicats també en forma de llibre, ja en llengua catalana.
Josep Pla davant del mas. Llofriu, 1957 (Autor: Ramon Dimas. Fundació Josep Pla, col•l. Josep Vergés)
1960-1971 : A banda de la col·laboració regular a Destino, durant aquest període Josep Pla estableix una col·laboració regular a El Correo Catalán. Manté una intensa activitat periodística, i continuen els seus viatges arreu de la geografia mundial, però no deixa de publicar en revistes del seu entorn proper, com la Revista de Palafrugell o Revista de S’Agaró.
Buenos Aires, c. 1965 (Autor desconegut. Fundació Josep Pla, col•l. Josep Vergés)
1972-: Durant els anys setanta, la producció periodística de Josep Pla es redueix considerablement. Mantindrà les col·laboracions a la premsa local i, especialment Destino.
Josep Pla, 1975 (Autor desconegut. Fundació Josep Pla, col•l. Mariona Pau)